Er zijn momenteel phishing e-mails in omloop met een waarschuwing dat uw cPanel account bijna vol is.

De e-mail ziet er bedrieglijk echt uit, maar komt niet van ons af!

(afbeelding hierboven van de inhoud van de phishingmail)

Klik nergens op en neem altijd contact met ons op bij een dergelijke melding! Ook monitoren wij altijd alle accounts en stellen u persoonlijk op de hoogte wanneer een account dreigt vol te lopen.

Het kan zijn dat u meerdere e-mailadressen op het cPanel account hebt aangemaakt. Dit bericht geldt voor alle e-mailadressen op het hosting account!

Voor een betere beveiliging kunt u 2FA aanzetten, waardoor er altijd een extra beveiligingscode nodig is om in te loggen en het welhaast onmogelijk is voor anderen om in te loggen op uw account. Een handleiding hoe u dit kunt instellen vindt u hier.

Een goed moment om onderstaande te herhalen:

Spam en Phishing mails komen steeds vaker voor

Nepmails zijn steeds lastiger te herkennen. Daarom geeft watsonWEB gratis advies bij verdachte e-mails. Als klant van watsonWEB VOF kunt u verdachte e-mails naar ons toesturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet. Klik nooit op een link in een verdachte mail!

Alleen irritant of ook gevaarlijk?
Spam is een verzamelnaam voor alle e-mails die ongewenst zijn (bijvoorbeeld reclame waarvoor u zich niet heeft aangemeld). Daarbinnen is het nuttig onderscheid te maken tussen berichten die irritatie kunnen opwekken maar verder ongevaarlijk zijn, en de mails die u schade kunnen toebrengen. Hieronder beschrijven we kort de meest voorkomende spamberichten.

Ongewenste reclame
Niet gevaarlijk, wel reuze irritant. En voor reclamemails bestaat geen nee/nee-sticker. Soms meldt u zich, bewust of onbewust, aan voor mails. Bijvoorbeeld nadat u iets hebt besteld bij een webwinkel. U betaalt en ziet het vinkje over het hoofd dat aangeeft dat u voortaan een nieuwsbrief vol aanbiedingen ontvangt. Hoe ergerlijk ook: deze mails zijn verder onschuldig. En u kunt zich ervoor afmelden.

Maar reclamemails kunnen ook echt ongevraagd worden verzonden. In zo’n geval is uw e-mailadres in handen gekomen van spammers die grote hoeveelheden mails rondsturen. Deze berichten zijn over het algemeen schreeuwerig, druk vormgegeven en kenmerken zich door slordig taalgebruik. En vaak zijn ze opgesteld in een andere taal. Verwijder deze berichten. Afmelden is niet verstandig: spammers weten dan dat mail op uw adres echt wordt gelezen en zullen nog meer vervelende mails sturen. Ook voor deze mails geldt dat ze verder onschuldig zijn. U kunt dit soort mails in uw e-mailclient ook kenmerken als ongewenste e-mail. Wanneer men u dan een volgende mail stuurt zal de mail automatisch in de ongewenste e-mail map terecht komen.

Phishing
Phishingmails zijn niet alleen irritant, maar ook echt gevaarlijk. Phishing is Engels voor ‘vissen’. Criminelen hengelen naar uw inlog-, bank- en persoonsgegevens om u geld afhandig te maken. Criminelen lokken u via een link naar een valse website en verleiden u daar uw gegevens in te vullen. Vervolgens wordt uw bankrekening geplunderd. Klik daarom bij twijfel nooit op een link!

Informatie over uw e-mail of hostingaccount
Nog een manier waarmee criminelen uw gegevens proberen te verkrijgen: men stuurt een mail met daarin informatie over uw e-mail of hosting account al of niet met een bijlage. In de mail wordt bijvoorbeeld beweert dat uw e-mail account bijna-vol of helemaal vol is en wordt gevraagd of u op de link wil klikken of de bijlage te openen. Datzelfde geldt voor informatie over uw hostingaccount. Stuur de mail altijd voor naar ons en klik nooit op een link tot wij u met zekerheid melden dat de mail ook daarwerkelijk afkomstig is van uw hosting account of van ons!

U heeft recht op een donatie of een erfenis
Een andere variant van phishing mails zijn e-mails waarin u als erfgenaam of iets dergelijk bent aangewezen van een of andere veelal buitenlands account. Men probeert u te verleiden met een waanzinnig bedrag in het vooruitschiet. De vuistregel is: Als iets te mooi is om waar te zijn, is het niet waar.

Bedelmails
Een variant op de phishingmails zijn de bedelmails. Hierin staat een zielig verhaal. Of u alstublieft geld over wilt maken via de bank.

Bijlages
Speciale aandacht verdienen e-mails met een bijlage. De bijlage vormt een uitstekende plek voor criminelen om schadelijke software in te verbergen. Ontvangers openen de bijlage, en wie niet goed oplet installeert ongezien een kwaadaardig programma. Malware, zoals dat ook wel wordt genoemd. Het is daarom van wezenlijk belang dat u een antivirus programma heeft geïnstalleerd (ook op uw mobiel!) en dat ook up-to-date houdt.

Valse winacties
Een valse winactie is een e-mail waarbij men de indruk wekt dat u een prijs of cadeaubon hebt gewonnen. Vaak worden grote bedrijven als Albert Heijn, Ikea, Center Parcs of Nespresso gebruikt als afzender. Wie wil er nu niet bijvoorbeeld een weekendje weg winnen? Die prijs ziet u natuurlijk nooit verschijnen. Men is uit op uw persoons- of creditcardgegevens en vaak wil men u een duur sms-abonnement aansmeren.

Trap er niet in
Nepmails blijven lastig te herkennen. Het belangrijkste is dat u er niet intrapt! Lees op onze site hoe u omgaat met spam en phishing. Verder kunnen watsonWEB-klanten verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.