Zo bedenk je een goed wachtwoord of sterke wachtwoordzin die ook nog eens eenvoudig(er) te onthouden is

Je hebt ze tegenwoordig overal voor nodig: gebruikeraccounts, van een simpele online bestelling tot je social media-kanalen. Met de aanstormende verandering van de cookie policies, zul je daarbij steeds vaker een account voor websites nodig hebben. En dus ook wachtwoorden. Maar hoe verzin je nou een sterk wachtwoord en nog belangrijker; hoe onthoud je ze allemaal?

Een wachtwoordzin is een reeks woorden, inclusief spaties of streepjes. Dit is automatisch lang, maar wel makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken voor hackers. Bijvoorbeeld Ik land op de maan op zondag om 6 uur ! Hoe langer een wachtwoord (of dus wachtwoordzin), hoe veiliger je bent.

Ondanks voortschrijdende geavanceerde technologieën en de optie voor meerstapsverificatie (afgekort: MFA), is een sterk wachtwoord de basis van een goed beveiligd gebruikersaccount.

Er zijn veel verschillende manieren om een sterk wachtwoord te bedenken of zelfs je browser die een unieke voorstelt. Wanneer je je aan de regels houdt bij het bedenken of accepteren van een complex wachtwoord, zal het in ieder geval niet aan jouw inspanningen liggen wanneer je toch ten prooi valt aan een hacker. Een goed wachtwoord is lang (minimaal 15 tot 20 characters, niet makkelijk te raden en origineel.

Lengte en complexiteit
Zorg dat het wachtwoord dat je bedenkt minimaal 15 karakters heeft en niet makkelijk te raden is. Vermijd dus ‘simpele info’ als je eigen naam en geboortedatum of eenvoudige reeksen. Gebruik je creativiteit!

Een uniek wachtwoord
Vermijd het hergebruiken van wachtwoorden. Formule1, Formule2 en F0rmul3123 voor verschillende accounts is makkelijk te onthouden, maar minstens zo makkelijk te kraken voor hackers.

Een wachtwoordzin instellen
Wat veel mensen niet weten, is dat je gewoon spaties kunt gebruiken in wachtwoorden. Je kunt dus ook een heuse wachtwoordzin creëren. De spaties tellen mee als tekens en zinnen kun je vaak lekker lang maken. Wat dat betreft zijn ze dus beter dan wachtwoorden, omdat ze langer en moeilijker te raden zijn, terwijl ze nog steeds goed te onthouden zijn. Een wachtwoordzin kun je ook breken door een punt, streepje, slash of ander leesteken.

Ook kun je bepaalde letters in hoofdletters plaatsen en van een letter e of letter E het cijfer 3 maken, van een a of A het cijfer 4 en zo zijn er een vele andere mogelijkheden.

Een wachtwoordzin is derhalve veel eenvoudiger te onthouden en nagenoeg niet te kraken.

DOEN:

  1. Verzin een wachtwoord met minimaal 15 karakters
  2. Een uitgereikt wachtwoord direct wijzigen
  3. Gebruik een wachtwoordzin
  4. Gebruik een passwordmanager (voor het genereren van sterke wachwoorden & het onthouden ervan)
  5. Maak een zin die je makkelijk onthoudt en gebruik daar alleen de eerste letters van. Gegarandeerd een lang wachtwoord(zin) die je niet vergeet
  6. Gebruik onsamenhangende en originele woorden
  7. Verander je wachtwoord meteen als je het vermoeden hebt dat slachtoffer bent van een hacker
  8. Check via https://haveibeenpwned.com of het wachtwoord van 1 van jouw accounts weleens op straat is komen te liggen

NOOIT DOEN:

  1. Een kort wachtwoord instellen
  2. Dezelfde wachtwoorden gebruiken of iedere keer een nieuw wachtwoord bedenken dat maar 1 cijfer of letter verschilt (makkelijk onthouden, makkelijk kraken)
  3. Wachtwoorden in je telefoon opslaan of op een briefje schrijven
  4. Persoonlijke én voor de hand liggende informatie gebruiken
  5. Nooit je wachtwoord afgeven aan derden!
  6. Een wachtwoord gebruiken uit de lijst die is opgesteld door het NCSC (National Cyber Security Centre)